13-11-08

giclee

Is elke druktechniek een vorm van grafiek ? Heb ik MIJN techniek gevonden ?

Met dank aan Wikipedia :

Een giclée is een nieuwe druktechniek met behulp van een inktjetprinter. Het wordt vooral gebruikt om reproducties van kunstwerken te maken. De term giclée is afgeleid van het Franse werkwoord "gicler", dat stralen of vernevelen betekent. In deze druktechniek wordt gebruikgemaakt van ononderbroken inktstralen die verschillende kleurlagen op het papier aanbrengen.

De hoogste kwaliteit kan worden verkregen door:

  • Hoogwaardig papier,
  • Een hoge kwaliteit inkt, op basis van echte pigmenten),
  • Een piëzo-printkoptechnologie, waardoor de inkthoeveelheid en frequentie zeer nauwkeurig kan worden gedoseerd.

Met deze gepigmenteerde inkten kan een kleurechtheid worden verkregen van 100 jaar of meer volgens de laatste onderzoeken.

Voor het vervaardigen van een Giclée moet het werk allereerst moet worden "gedigitaliseerd". Dan is het ook mogelijk deze techniek te gebruiken voor werk wat op een beeldscherm wordt ontworpen en waar enkel een digitaal origineel bestaat, de zogenaamde digitale kunst. Indien een digitaal werk niet in oplage maar slechts éénmaal wordt afgedrukt spreken we van een Monogiclée.


Ik vind dit wel "een goeie" : nu hebben we een nieuwe laserprinter en blijkt onze oude trouwe inkjet tot kunstwerktuig verheven te zijn.
Ik vind het inderdaad nog altijd véél gemakkelijker om dat oude beestje juist af te stellen. Zoals gewoonlijk dacht ik dat het mijn schuld was : een wanverhouding tussen onderontwikkelde technische knobbel en gesofistikeerde hoeveelheid instelbare parameters. Misschien een nieuwe uitdaging ?

16:06 Gepost door schilderia in cursus vrije grafiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grafiek, print |  Facebook |

11-11-08

allergie

De grafiek geeft mij toch weer een allergie : ik weet niet  hoe en ik weet niet wat. Met pijn in het hart ben ik er een poosje weg gebleven.

Deze week geen les, dus ik kan nog wat verder afkikken en volgende week misschien nog eens proberen. Wat voorzichtiger zijn met waar ik binnenga en wat beter informeren welke potjes er allemaal openstaan. Als de dampkap werkt, vragen wat daar nu juist onder staat. Ik neem het mij elke keer weer voor en als het moment daar is doe ik het niet. Niemand anders vraagt daar zovéél.

Ze hadden ook die galerie naast de ingang herschilderd. Dat die muurverf irriteerde, wist ik direct, maar dat had na twee weken toch voorbij moeten zijn. Dus is er meer aan de hand. Maar wat ?

13:50 Gepost door schilderia in cursus vrije grafiek | Permalink | Commentaren (4) | Tags: allergie, grafiek |  Facebook |

23-10-08

etalage

081020 062 (Medium)Onze academie heeft een kleine etalage naast de ingang. Kijk maar eens binnen ! Herken je die papierkes aan de muur ? Dat zijn mijn eerste experimenten in de grafiek.

 

Zou je ook niet fier zijn ?081020 063 (Medium)

08:15 Gepost door schilderia in cursus vrije grafiek | Permalink | Commentaren (4) | Tags: tentoonstelling, grafiek |  Facebook |

15-10-08

vijftien

081012 035 (Medium)De cursus vrije grafiek loopt vlot. Intussen zijn er zeker 15 leerlingen. Geen sprake meer dus van een ateliertje alleen. Zelfs de middeleeuwse persen zijn in gebruik.
Met een beetje passen en meten komt bijna iedereen aan de bak.
De lerares regelt en bemiddelt, maar tussen leerlingen onderling is toch heel wat begrip nodig. Nu gaat het nog met de glimlach. Als dat maar blijft duren ...
Je ziet wel veel gebeuren om je heen. Als ik moet wachten ga ik rondneuzen. Hier wat vragen, daar een spontane uitleg : ik leer bij.

Intussen heb ik heel wat werk verzet. Nog altijd kleurvariaties. Ik zit al aan een vierkante meter. Het wordt stilaan genoeg. Tijd voor iets anders. Er zitten echt wel goede tussen. Ze krijgen een plaats in "de gallerij" van de academie. Voor even ? Ik weet nog niet hoe dat daar werkt.

De eerste reeksen heb ik op mijn eentje afgewerkt. De volgende onder begeleiding. Dit kan een tijdrovende methode lijken, maar ik heb ervan geleerd. Eerst mijn eigen fouten maken en dan zien hoe het wel moet.
Vette inkt. Nu weet ik wat dat is. En géén glad papier.

08:51 Gepost door schilderia in cursus vrije grafiek | Permalink | Commentaren (2) | Tags: gravure |  Facebook |

03-10-08

cursus vrije grafiek

grafiek 008 (Medium)Stel je voor : het hoogdrukatelier helemaal voor mij alleen : de pers en àlle tafels.
Ik heb mij ongelooflijk geamuseerd.

Zelfs een valse start kon mij niet afremmen.Mijn papiertjes mooi op maat geknipt, dacht ik, met een prehistorische en levensgevaarlijke snijmachine. Toen ik begon te drukken bleken ze helemaal niet maatvast. Dat machien was dus niet betrouwbaar. Een medeleerling had mij heel vriendelijk uitleg gegeven over de werking (nee, er is géén geleider aan en ook geen beveiliging. Je moet goed oppassen voor je vingers).

Ik heb het niet aan mijn hart laten komen en ben eerst beginnen drukken met geel.
Het zwart en rood van de vorige proef kwam er nog gedeeltelijk door en je zou het een vuile kleur kunnen noemen, maar ik vind die tussentonen hiervoor beter dan de heldere kleuren. Zolang ik maar niet de opdracht krijg om exact hetzelfde over te doen of een reeks afdrukken te maken in éénzelfde kleur.
Gaat grafiek daarover ? Mij niet gezien, in dat geval. Ik zie het al aankomen dat elk exemplaar van wat ik maak nog unieker zal zijn dan bij gelijk wie anders.

 

17:50 Gepost door schilderia in cursus vrije grafiek | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gravure |  Facebook |

25-09-08

goede voornemens

Nee, het is nog geen nieuwjaar.

En ja, ik heb het nog niet opgegeven. De cursus grafiek gaat verder en ik ook.Alleen moet ik er aan denken om mijn fototoestel mee te nemen. Als ik het bij heb moet ik het ook gebruiken. Als ik hier iets wil (kunnen) laten zien tenminste.

Misschien laat ik het beter aan je fantasie over.
Hoe ik verder ging na de eerste proefjes. Hoe ik speelde met lagen en kleur.
Hoe ik de ruimte voor mezelf had en papier te weinig.

Hoe ik nog net op tijd stopte om mijn boeltje op te ruimen.
Hoe ik mijn bus net niet miste, mijn handen blauw

van de inkt.

14:52 Gepost door schilderia in cursus vrije grafiek | Permalink | Commentaren (3) | Tags: grafiek |  Facebook |

10-09-08

Grafiek2

"Vind je dit niet heel ontspannend ?"

"Als ik wat minder hard moest duwen zou het meer ontspannen, denk ik, maar je moet zo goed nadenken bij wat je doet dat je al de rest vergeet en dàt  doet deugd."

grafiek 019 (Medium)

Ik heb mijn plankjes gekrast

 

 

 

 

 

grafiek 018 (Medium)

en ook nog een lino gesneden.

 

 

 

 

 

 

grafiek 023 (Medium)Daarna kwam de eerste drukproef

 

 

Dit is de afdruk van de lino : in spiegelbeeld dus.

 

 

grafiek 022 (Medium) (2)De volgende afdruk bevat een stap meer.
De rode laag is van het hout : mijn eerste echte houtsnede dus.
Onmiddellijk daar op is de lino nog eens afgedrukt. We zijn dus al aan de gemengde technieken toe, in hoogdruk. Ben je nu niet onder de indruk ?

 

 

Maar nu beginnen de problemen ! Er mocht (moest) nog een derde kleur bij. Daarvoor dient het tweede plankje. Alles wat wit moest blijven moest ook hier weggekrast worden, en ook alles wat rood mocht blijven. Wat  groen (bvb) moest worden, mocht weg uit het rode plankje en alleen wat de mengkleur van beide moest krijgen mocht blijven staan.
Ik had nooit gedacht dat ik zo gedesoriënteerd zou zijn toen ik de plankjes ging bijwerken om die derde/vierde kleur toe te voegen. Naar de afdruk kijken zou toch wel voldoen ? Kijken hielp mij niet vooruit.
Uiteindelijk moest ik mijn gezond verstand gebruiken. Ze hoorden mij denken tot de andere kant  van de klas. Dat verwondert mij niet.

grafiek 021 (Medium)

Zo zagen de plankjes er uit na de afdruk hieronder. Uiteindelijk werd zwart als tweede kleur gebruikt en daarvan zou je drie nuances kunnen zien, als ik wat beter kon fotograferen.

 

 

 

 

grafiek 024 (Small)

Dit is het resultaat . Volgende week ga ik experimenteren met andere kleuren en daar zal ik me wél  wat in uitleven (hoop ik).

 

16:12 Gepost door schilderia in cursus vrije grafiek | Permalink | Commentaren (1) | Tags: grafiek |  Facebook |

05-09-08

grafiek

Vrije grafiek.

Deze keer heb ik mij écht ingeschreven. Het eerste jaar van de hogere graad. Zelfs het inschrijvingsgeld is al betaald.

Geen korting. Geen opleidingscheques. Ja mevrouw : ik heb er iets (veel) voor over. Ook dit was weer duurder geworden.

Een nieuwe groep, voor mij toch. De anderen kenden elkaar blijkbaar. Eén meisje kwam alleen even kijken na de inschrijving, maar ze start ineens in het derde jaar.
We zullen wel zien. We zitten in drie groepjes, aan aaneengeschoven tafels in het tekenlokaal. Als iedereen daar zit, kan je nog amper passeren. Etsen, zeefdruk, litho ... dat gebeurt in aangrenzende lokalen. Eens iedereen aan het werk is zal het dus wel meevallen met de ruimte zeker.

---

We kregen ineens een overzicht van wat dit jaar van ons verwacht wordt. Het thema van de DKO dag in februari. De manier waarop dat uitgewerkt zou kunnen worden. Dat vind ik goed. Nu kan de inspiratie langzaam groeien.

Ik had een map schetsen bij, waar ik al langer iets mee wou doen. Dat kwam goed van pas. Ik hoef geen tijd te verliezen met een thema zoeken, voorbereiden en uitwerken. Niks ontwerpen voorbereiden en tekeningen laten goedkeuren. Ik weet waarrond ik wil werken dit jaar en kon ineens beginnen. De lerares is al even enthousiast als ik.

tulpen 1

(als je op de foto klikt, dan zie je wat ik daar in 2006 reeds rond schilderde)

---

Ik start met hoogdruk. Houtsnede en lino. Twee plaatjes berken-mdf om te beginnen, van hetzelfde formaat. Eén keer loopt de nerf horizontaal, één keer vertikaal.

Met potlood mocht ik daarop de lijntekening overnemen. Met de vrije hand geen probleem. Ik paste mij wat aan het nieuwe formaat aan en hup : het stond er open het was goed. Dacht ik. Maar die tekeningen moesten dus wel méér dan 'ongeveer' op elkaar passen. Dus ik kreeg kalk- en carbonpapier en kon beginnen doortekenen.

Met beitels (gutsen ? messen ?) van de leerkracht mocht ik daarna  op één plankje de vlakken die wit moeten blijven uitsteken. ALTIJD van je weg werken en oppassen dat je je vingers niet snijdt. Het gaat vlotter dan ik verwachtte. Zelfs gebogen lijnen krijg ik na wat oefenen eruit. Maar mijn vingers zijn toch blij dat het af is. Het tweede plankje moet wachten tot na het drukken, dan zullen we zien wat ermee moet gebeuren.

Daarna krijg ik een velletje aluminium van hetzelfde formaat. Omdat ik toch niets beters te doen heb en de leerkracht met anderen bezig is, teken ik mijn lijntjes ook daar al op. Baat het niet dan schaadt het niet. Het blijkt een goed initiatief, maar wat ermee zal gebeuren, weet ik nog niet.

Nu krijg ik ook nog een stukje linoleum, weeral van hetzelfde formaat. Weeral dezelfde lijntekening erop, overtrekken met dikke stift. Nu moeten alle lijnen en vlakken die diep zwart mogen worden. Gelukkig is dit materiaal veel zachter. De mesjes snijden door de boter. Niet teveel ineens weghalen is de boodschap. Als het na het drukken nog te zwart is, kan er altijd nog meer weggesneden worden.

Maar dat is voor volgende week.

 

13:34 Gepost door schilderia in cursus vrije grafiek | Permalink | Commentaren (6) | Tags: academie, grafiek |  Facebook |