10-12-09

Nederlands

Zicht op... senioren en cultuureducatie
(2009)

Achtergronden en literatuur


Geannoteerd overzicht van literatuur over senioren en cultuureducatie. Bevat een inleidend artikel van Karin Laarakker en Josefiene Poll, beiden werkzaam bij Cultuurnetwerk Nederland, over cultuurdeelname van senioren en factoren die deelname bepalen.

Van vergrijzing naar verzilvering
Senioren worden steeds actiever. Waar vroeger met het pensioen de fase aanbrak waarin mensen zich gingen terug trekken uit de samenleving, breekt voor nieuwe senioren een periode aan met tijd voor tal van bezigheden waaronder cursussen en culturele activiteiten.
 
Toename cultuurdeelname
Sinds het begin van de jaren negentig is de cultuurdeelname van senioren sterk toegenomen. Een verklaring hiervoor is dat de nieuwe ouderen (babyboomers) meer dan de oudere generaties voor hen een actief vrijetijdspatroon hebben. De nieuwe senioren hebben over het algemeen ook een betere gezondheid, waardoor ze op latere leeftijd een kunstdiscipline kunnen (blijven) beoefenen. 

Soorten cultuurdeelname
De hoeveelheid en verscheidenheid aan culturele activiteiten van ouderen is ook toegenomen, al zijn ouderen wel meer geïnteresseerd in de traditionelere vormen van cultuur zoals musea, monumenten, archieven, klassieke muziek, toneel en ballet.

Dé 50-plusser bestaat niet
Culturele instellingen die aanbod willen ontwikkelen voor senioren dienen er rekening mee te houden dat dé 50-plusser niet bestaat. Senioren zijn een heterogene doelgroep met grote verschillen in leeftijd (50 of 85 jaar), psychologische en fysieke mogelijkheden (vermogen om informatie te verwerken) en sociale omstandigheden (wel of niet werkend, alleenstaand).

16:00 Gepost door schilderia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: cultuur senior |  Facebook |

Commentaren

Welcome to the club ;-)

Gepost door: wim | 17-12-09

De commentaren zijn gesloten.