26-01-09

tekendans

"Mijn eerste artistieke uiting was niet dans, maar tekenen. Ik wilde als kind de werkelijkheid tekenen en alle beelden die ik daarmee associeerde. Bijvoorbeeld de wolken en wat ik daarin kon zien, of mensen en de schaduwen die ze maken. Dat waren een soort van 'surrealistische' tekeningen, met een hoog werkelijkheidsgehalte, maar met toch altijd iets méér dan de pure feiten. Het was mijn manier om de werkelijkheid rondom mij te vertalen. Op een zeker moment werd ik daar ongeduldig over. De twee dimensies voldeden niet meer. Dan ben ik beginnnen dansen. En het fijne aan dansen is dat je constant moet dansen om de tekening te zien. Je bent bovendien tegelijk het potlood en de tekenaar. Dans is ook altijd een tijdelijke tekening, ze verdwijnt met de beweging die eindigt. De tekening kan dus op elk moment overschreven of herschreven worden. Elke voorstelling moet de volgende avond opnieuw getekend worden."


Sidi Larbi Cherkaoui regisseert 'Myth' in de Bourlaschouwburg en ik ben blij dat ik daarvoor gekozen heb, deze drukke zaterdag. De confrontatie met bovenstaande teken-tekst was onverwacht. Herkenning en ontkenning (wat dans betreft, voor mij). Ik heb veel gezien en nog meer gedacht. De tekening was er niet (voor mij, vanop mijn plaats).

Verleden week in Lux toonde Pascale Platel een teken-dansstukje van Anne Theresa De Keersmaeker. Ook een tekenverhaal, in vogelperspectief. Het kwam uit een film en die zou ik wel eens willen zien. Ik weet dat ik de titel nog snel op een papiertje gekrabbeld had. Ik heb opgeruimd. Ook dat. Weet jij meer ?

11:54 Gepost door schilderia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: dans tekenen |  Facebook |

Commentaren

hei ik wou ook dat ik beweging kon vatten in woorden. had je stukje nog niet gelezen vandaag maar mijn lijf wil er ook uit
morgen ben ik thuis
gelukkig, ik moet wat bekomen
tot...

Gepost door: niki | 27-01-09

Ik heb die uitzending ook gezien, maar ik herinner me niets over een teken-dansstuk van Theresa De Keersmaecker, wel de film "Martha" van Rainer Werner Fassbinder waar ze (Pascale Platel) de beelden vergelijkt met de schilderijen van Hopper...

Hopelijk weet iemand het nog. Anders moet je het maar eens opvragen bij Canvas... Succes!

Gepost door: MJ | 27-01-09

De commentaren zijn gesloten.